Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1193]

A Jad Vasem intézet történelemhamisítással vádolja a Sorsok házát
Az izraeli Jad Vasem intézet szerint a jövőre megnyíló budapesti Sorsok Háza eltagadja a magyarországi zsidókat sújtó intézkedések egy részét. A Sorsok Háza és a holokauszt emlékezetével foglalkozó intézet közötti vita már évek óta tart.
 
Támadás érte a gdanski zsinagógát, a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a Jom Kippur idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte.
 
Mi tartja össze a teremtést? Mi tartjuk össze – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:26 óra, az ünnep kimenetele: 19:28 óra. A Tórából ezen a héten a „Háázinu” (Mózes 5. 32:1-52.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Jom Kippur a bárban: menő helyeken kezdtek imádkozni a huszonéves tömegek
„A fiatalok a többi fiatallal szeretnek lenni” – ebből az egyszerű, de hatásos tételből indul ki egyre több rabbi Amerikában, egyre növekvő sikerrel. A fiatal zsidók, akik a zsinagógákba nem hajlandóak lemenni, özönlenek imádkozni a szórakozóhelyekre.
 
Híres izraeli magyarok: Ági Mishol, Izrael világhírű magyar költőnője
Erdélyben, a Szilágyságban született magyar zsidó holokauszttúlélők gyermekeként, négy éves korától él Izraelben. Magyar anyanyelvű, de a héber költészet legszebb verseit írja, finom szavú és népszerű, Ámosz Oz is rajong érte.  
 
Sztárok az idei budapesti Limmud Fesztiválon
Magyarországon először a három napos Limmud Fesztiválon mutatják be a To Dust című filmet, Röhrig Géza és Matthew Broderick új, sikeres művét, s itt lesz a Schindler listája producere is. A fesztivált a Limmud Magyarország rendezi október 26-28 között az Európa Tanács Budapesti Ifjúsági Centrumában (II. kerület, Zivatar utca 1.).  
 
Adó 1%: megint tovább nőtt felajánlóink száma
A magyar zsidóság támogatásáért folytatott versenyben a Mazsihisznek jelenleg nincs valódi vetélytársa. Köszönjük a bizalmat, tudjuk, hogy előlegbe kaptuk és igyekszünk megszolgálni.
 
Miért „ülünk” a szukában?
„Szukában lakozzatok hét napig, mind ki polgár Izrael körében szukában lakozzék, hogy tudják nemzedékeiteket, hogy szukákban lakoztattam Izrael fiait kihozván Őket Egyiptom országából.”  
 
Jelentős fejlesztések a Mazsihisz Biztonsági Szolgálatánál
Az elmúlt évek sorozatos terrortámadásai, a megváltozott biztonsági körülmények Európa számos országában arra sarkallták a zsidó közösségeket, hogy az addigi biztonsági intézkedéseken kívül hangsúlyt helyezzenek a megelőzésre is. A Mazsihisz Biztonsági Szolgálatánál megvalósult, legkorszerűbb elméleti programok és szakmai gyakorlatok alapján elmondható: a szolgálat eleget tesz az új kihívásoknak.
 
Libacomb és az Engesztelés Napja
Istenem, de rossz lehet most jó zsidónak lenni, gondolja Schwartz néni, miközben ahhoz a jó zsidó fiához igyekszik, aki a zsinagógában az éhségtől és szomjúságtól szédelegve várja, hogy leteljen a magára vállalt huszonöt órás böjt, mert ezekben a pillanatokban éppen Jom Kippur után vagyunk...
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1193]