Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1122]

Szomorú interjú keserű díjazottal
Komlós Aladár díjat kapott Kőbányai János író, lapszerkesztő, a Múlt és Jövő folyóirat és kiadó vezetője, akit az elismerés kapcsán kérdeztünk pályájáról. Szomorú beszélgetés született, azaz: őszinte.  
 
Idén hét Raoul Wallenberg-díjat adnak át
A 2010-ben alapított Raoul Wallenberg-díjra idén összesen huszonhat ajánlás érkezett, ebből huszonhárom egyes személyekre, míg további három egy-egy szervezetre vonatkozott. A bíráló bizottság hosszú egyeztetés után hat egyéni és egy szervezeti díjra tett javaslatot, amelyeknek átadása január 17-én (szerda), délután két órától lesz Budapesten, a MAZSIHISZ-BZSH székházának Goldmark termében. (Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
 
Új zsidó szuperhősnő érkezik nemsokára – Scarlett Johansson, a Fekete Özvegy
Minden idők legtöbb bevételt hozó és különben is nagyszerű színésznője, Scarlett Johansson felváltja Wonder Womant, Gal Gadot-t, most ő lesz egy egész szuperhősnős film főhőse. Minden szuperhősnő zsidó és ez menő.
 
Heti zsidó történelem: A zsidóknál véletlenül feltalálják a Coca-Colát
Joseph Jacobs ügyes és rámenős patikatulajdonos volt Atlantában és szorgosan keserítette riválisai életét. Mégis ő követte el a legnagyobb üzleti melléfogást a zsidó történelemben: eladta a részesedését a Coca Colában, amelyet az ő boltjában találtak fel.
 
Az Interpoltól kéri 1600 egykori SS-lágerőr hollétének megállapítását Varsó
A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészei azt kérik az Interpoltól, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezettől, hogy állapítsa meg, él-e még, és ha igen, hol tartózkodik jelenleg az egykoron a megszállt Lengyelország területén létesített náci német lágerek 1600 őre – közölte hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap.
 
Az Izraeli nagykövet a Debreceni Zsidó Hitközségen
Yossi Amrani, Izrael államának magyarországi nagykövete az egy éves küldetése alatt már harmadjára látogatta meg a Debreceni Zsidó Hitközséget. A magas rangú vendéget Horovitz Tamás, a Hitközség elnöke fogadta.
 
Zsidó történelem: 1850-ben megszületik a Rabbiképző alapítója, Petőfi héber fordítójának fia
Bacher Vilmos huszonéves korában kerül a Rabbiképző alapító tanárai közé, rabbiként volt nyelvész és kelet-kutató, az intézet tudományos tekintélyének egyik megalapozója, mert a Rabbiképző világszínvonalú volt, modern és progresszív már születésétől fogva, hála a Bacherhez hasonló tanároknak, hála az erős és öntudatos neológiának.  
 
Heti zsidó bölcsesség: Kié a tanítás?
„Mózes a Sinai-hegyen kapta a Tórát és továbbadta Józsuének. Józsué a Véneknek, a Vének a Prófétáknak és a próféták a Nagy Tanács tagjainak. Ők három dolgot mondtak: Légy körültekintő ítéleteidben. Gyűjts Magad köré tanítványokat. És készíts kerítést a Tóra köré.
 
Ázsiába utazik a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein-kiállítása
Ázsiába utazik a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein-archívumának egy része – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.
 
És elviszlek benneteket az országba, melyre nézve felemeltem a kezemet– Jó Szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:57 óra, az ünnep kimenetele: 17:08 óra. A Tórából ezen a héten a „Váéra” (Mózes 2. 6:2-9:35.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1122]