Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1193]

Ingyenes sétával csatlakozik a zsidó kultúra európai napjához a NÖRI
A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben megtartott ingyenes sétával csatlakozik a zsidó kultúra európai napjához vasárnap.
 
77 éve történt a kamenyec-podolszkiji mészárlás
Hetvenhét éve, 1941. augusztus 27-28-án történt a holokauszt első tömegmészárlása: a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, a ma Ukrajnához tartozó Kamjanec-Pogyilszkij – akkori hivatalos nevén Kamenyec-Podolszkij – közelében mintegy 23 600, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt zsidót gyilkoltak meg a német SS-csapatok.
 
Vallási tolerancia a labda körül – focitornát szervez a Mazsihisz
Vallásközi, barátságos focibajnokságot és családi napot szervez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), 2018. szeptember 2. vasárnap, délelőtt 9 órától a Merkapt sportpályán (Budapest X. ker., Maglódi út 12/ a.) Az esemény célja az összetartozás megtapasztalása, erősítése, a közösség és végső soron az országépítés.
 
Gyászmegemlékezés a Kozma utcai zsidó temetőben
Mint minden évben, idén is gyászmegemlékezést tartunk elhurcolt és soha vissza nem tért mártírjaink emlékének tiszteletére, amelyre Hittestvéreinket tisztelettel meghívjuk.
 
Megjelent a Dohány utcai zsinagóga alkalmazása iPhone-ra és iPadra is!
Halad a korral a Dohány utcai zsinagóga körzete, amely elindította mobiltelefonos alkalmazását, amelyet egyelőre iOs, és iPad rendszerre optimalizáltak, ám a jövőben Androidra is optimalizálnak.
 
Három különleges énekesnő, három különleges hang
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon három énekesnő – Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann triója – ad rendkívülinek ígérkező koncertet. Az előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 28-án, este 7 órától – Bíró Esztert kérdeztük. 
 
A Furcsa pár és a Napsugár fiúk írója: Neil Simon halálára
Minden idők legsikeresebb amerikai drámaírója: legfőbb témája a reménytelen összetartozás sírnivalóan vicces felmagasztalása. Felismerte, hogy nem az a kérdés, szeretünk-e valakit, hanem az, hogy tudunk-e nélküle élni.
 
Katartikus pillanatok a Zsidó Kulturális Fesztivál nyitóestjén
Ez aztán a parádés fesztiválkezdet! Aki ott volt tegnap a Dohány utcai zsinagógában, minden bizonnyal nem mindennapi élménnyel távozott, hiszen a fellépő zenészek és énekesnők alaposan kitettek magukért. Ráadásul telt ház volt a templomban, szóval közel háromezer ember ünnepelte a magyar és külföldi művészeket, rajtuk keresztül pedig azt a csodálatos zenei kultúrát, amit bemutattak.
 
Elapadóban vannak Izrael vízforrásai
Kiszáradóban vannak Izrael vízforrásai az izraeli vízügyi hatóság szerint – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.  
 
Elhunyt McCain szenátor, a bátor hazafi, Izrael barátja
Meghalt John McCain arizonai kormányzó, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje. A politikussá lett egykori katona Izrael nagy barátja és támogatója volt.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1193]