Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1213]

Herendi szédertálakból nyílt kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban
Nagy érdeklődés mellett nyílt meg október 29-én, hétfőn a „Herend Zsidó Öröksége” című kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban. A rendezvényt Izrael Állam Nagykövete, Yossi Amrani és Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, illetve a Herendi Porcelán Manufaktúra vezérigazgatója Dr. Simon Attila nyitotta meg.
 
Felejthetetlen vasárnapok kicsiknek!
Klein Judit és Wájnberger Viki szervezésében kéthetente ismerkedhetnek a kisgyerekek (5-10 évesek) ünnepeinkkel, a Dohány utcai zsinagógával, a zsidóssággal, s ennek kapcsán sok-sok érdekességgel.
 
Milyen egy haszid kántor, ha felrúg minden szabályt?
A To Dust című fekete komédiában Röhrig Géza egy amerikai haszid kántort alakít, aki a felesége halála miatt érzett gyászában megsérti ugyan a zsidó vallás és a haszid hagyomány legelemibb előírásait, de végül… Nem, a végét nem áruljuk el. Ha a film végre hazai mozikba kerül, kötelező megnézni!
 
A minszki gettóra emlékezett az Európai Zsidó Kongresszus
Az Európai Zsidó Kongresszus (EZSK) küldöttsége a minszki gettó áldozatairól emlékezett meg a gettó elpusztításának 75 évfordulóján idén októberben. A megemlékezést a belorusz főváros „Yama” emlékművénél a Belorusz Zsidó Szervezetek és Közösségek Szövetsége szervezte, belorusz kormányzati és egyházi képviselők jelenlétében.
 
Elképesztő történet egy nővé operált magyar zsidó macsóról
Az 1927-ben született Friedman István 1946-ban elhagyta Magyarországot, és Steven C. Faludi néven Amerikában alapított családot. A férfi évtizedekkel később nővé operáltatta magát, agresszív macsóból finom mosolyú asszonnyá változott. Majd arra kérte a lányát, akit 27 évig nem is látott, hogy írja meg a történetét. A lánya, az időközben híres feminista újságírónővé lett Susan Faludi teljesítette apja kérését. Könyve a Libri Kiadónál jelent meg Előhívás – Mindent apámról címmel.
 
Történelmi fordulat: először lett nő egy izraeli nagyváros polgármestere
Haifán tekintélyes fölénnyel verte meg a hivatalban lévő polgármestert egy Einat Kalisch Rotem nevű asszony, három ciklus után, Tel Aviv hűséges maradt a 74 éves Ron Huldaihoz, Jeruzsálemben pedig némi meglepetésre versenyben maradt a liberális jelölt, második fordulót kell tartani.
 
Herzl Tivadar miniszobra tűnt fel, szülőháza a Dohány utcai zsinagóga szomszédságában
Újabb mini gerillaszobor bukkant fel Budapesten – ezúttal a Dohány utcai zsinagóga közelében egy lámpaoszlopon kapott helyet egy szakállas-kalapos biciklis szobra, aki nem is akárki, hanem valószínűleg Herzl Tivadar, a cionista mozgalom megalapítója és Izrael állam megálmodója, aki Pesten a Dohány utcában született 1860-ban a mai Zsidó Múzeum helyén álló házban.
 
Az első egerszegi leánygimnazista és orvosnő Dr. Kovács Malvin (1890–1937)
A felsőoktatásban ma több nő tanul, mint férfi, viszont a 20. század elején csak pár százalékos volt az arányuk az egyetemeken.
 
Show Up For Shabbath – Együttlét a gyűlölet ellen: jöjjenek el pénteken zsinagógába
Vigasz, bíztatás és erő a közösség: legyünk együtt most pénteken minél többen, küldjük el Pittsburghbe, testvéreinknek a szolidaritás üzenetét: egy nép, egy szív.  
 
David B. Cornstein: Jobban kell tisztelnünk egymást, és együtt kell törekednünk a közjóra
Az Egyesült Államok nagykövetségének közleménye a pittsburghi Élet Fája zsinagógában történt lövöldözésről – David B. Cornstein nagykövet közleménye.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1213]