Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1122]

75 éve fagyott halálra P. Howard – Rejtő (született Reich) Jenő
Hetvenöt éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, akit írói álnevén, P. Howardként is ismer és szeret a magyar olvasóközönség. Állítólag 1943.január 1-jén – azt mondta, – hogy ez a nap is jól kezdődik. Mindössze 38 éves volt.  
 
Mai szülinapos: egy 80 éves magyar-izraeli Nobel-díjas, aki hozzájárult a rákgyógyításához
Avram Hershko eredetileg Herskó Ferencként született, Karcagon, ahol az apukája a zsidó iskola tanítója volt. Ő deportált magyar zsidó kisfiúból lett Izraelben Nobel-díjas tudós.
 
Heisler András: az eredményeink a közös munkánk gyümölcsei
Évértékelő beszélgetés Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökével.
 
Reb Tevje újra otthon: jiddisül mutatják be New Yorkban a Hegedűs a háztetőnt
A Folksbiene jiddis Színház a Broadway legzsidóbb darabját visszarendezi a gyökereihez és ilyen eddig még nem fordult elő New Yorkban. Hogy mondjuk azt jiddisül, hogy hagyomány?
 
73 éve lőtték a Dunába Richter Gedeont – Rá emlékezünk!
Richter Gedeon 1907-ben felépítette az első magyarországi gyógyszergyárat, 1912-ban szabadalmaztatta a Kalmopyrint és a Hyperol fertőtlenító tablettát. Első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvese-hormon kivonatát még ma is használják a gyógyászatban. 1944. december 30-án magyar nyilasok a Dunába lőtték.  
 
Turisztikai rekordot döntött Izrael: 3, 6 millió turista érkezett idén
A 2017-es évben a Globe nevű üzleti napilap szerint többen jártak Izraelben turistaként, mint eddig bármikor: a tavalyi évhez képest 25%-kal nőtt a turistaforgalom, 3, 6 millió ember látogatta meg az országot.
 
Ti ugyan rosszat gondoltatok ellenem, de Isten jóra gondolta – Jó Szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:42 óra, az ünnep kimenetele: 16:54 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájchi” (Mózes 1. 47:28-50:26.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Több mint kétezren imádkoztak esőért Jeruzsálemben a Siratófalnál
Uri Ariel mezőgazdasági miniszter, az esemény szervezője az izraeli rádiónak  a csütörtöki esemény kapcsán azt mondta, “egy ima nem árthat”.
 
Mai születésnapos: a legzsidóbarátabb amerikai elnök
Trianon nem következett volna be, ha az ő elvei érvényesülnek a békekonferencián a népek önrendelkezéséről. Támogatta a nők szavazójogát, előítéletei azonban a feketék egyenjogúságának ellenségévé tették. Pártolta az idén 100 éves Balfour nyilatkozatot is. Woodrow Wilson az Egyesült Államok huszonnyolcadik elnöke volt.  
 
A világ legmagasabb, 36 méteres Lego-tornyát építették fel Tel-Avivban
Az izraeli nagyvárosban a több mint félmillió építőelemből álló toronnyal tisztelegnek egy 2014-ben rákbetegségben elhunyt nyolcéves kisfiú, Omer Szajag előtt, aki betegsége alatt Lego-kockákkal játszott.  
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1122]