Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1193]

Bezárták a Wesselényi utcai holokauszt-álmúzeumot
Néhány nappal ezelőtt civilek rendeztek figyelemfelhívó akciót a belvárosi Shoah Cellar előtt, az önkormányzat már lépett is.
 
Ne felejtsük el, kik vagyunk – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Mindenkinek Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:08 óra, az ünnep kimenetele: 20:13 óra. A Tórából ezen a héten a „Ki Távó” (Mózes 5. 26:1-29:8.) hetiszakaszt  olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Heti zsidó tanítás: Isten hajléktalan vendégei vagyunk
„Vándorló arámi volt az apám” – olvassuk a hetiszakaszban. Minden évben, a betakarítás örömünnepén, így kellett bemutatkozni az Örökkévalónak. Csavargókként, akiket Ő telepített le a tejjel-mézzel folyó Kánaánban.
 
Amerikai nagykövet: nem csorbulnak a szabadságjogok Magyarországon
David B. Cornstein a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóiratnak adott interjújában elmondta: a demokrácia elkötelezett híve, fontosnak tarja a joguralmat és a szabadságjogokat, a vallásszabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot.
 
Híres izraeli magyarok: Az ember, aki kitalálta a történelmet Izraelben
Jakov Katzot az érdekelte, hogyan reagált a zsidó hagyomány a válsághelyzetekre, hogy az ortodoxia hogyan született meg a reformzsidóságból és hogy hogyan jött létre a „végzetes szakadás” ortodoxok és neológok között Magyarországon.
 
Hazug beállítások a főnáciról: itt az új, vitatott Eichmann-film
Két napja kezdték vetíteni Amerikában a Ben Kingsley által játszott Adolf Eichmannról és az őt elfogó Moszad-ügynökökről szóló filmet, amelynek meglehetősen vegyes a fogadtatása, sokan a történelem meghamisításával, Eichmann bűneinek bagatellizálásával vádolják.
 
Női terrorista sejtet leplezett le az izraeli titkosszolgálat
Jelentős részben nőkből toborzott, pénzmosást, toborzást szervező, a hebroni helyi hatalmat átvenni készülő terrorista sejtet talált meg az izraeli belbiztonsági szolgálat, a vádemelési eljárások megindultak.  
 
Az amerikai zsidók közel fele nem azonosul a „szervezett” vallásossággal
A zsidók az egyetlen amerikai vallási csoport, amelynek nagyon sok elkötelezett és szintén nagyon sok alig-alig gyakorló tagja van.  
 
Távozott a brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veteránja a párton belüli antiszemitizmus miatt
Kilépett csütörtökön a Munkáspárt alsóházi frakciójából a legnagyobb brit ellenzéki erő egyik legtekintélyesebb veteránja, Frank Field, a párton belüli antiszemitizmussal indokolva döntését.
 
Hét izraeli alkotást vetítenek a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon
Hét izraeli alkotásból álló válogatást vetítenek csütörtök este a fővárosi Puskin moziban megrendezett 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon – közölte Izrael Állam Nagykövetsége az MTI-vel.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1193]