Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1178]

A Duna-régió rejtett zsidó örökségét bemutató program indult
Nyolc ország 18 intézményének részvételével a Duna-régió rejtett zsidó örökségét bemutató hároméves program indult uniós támogatással.
 
Enyhe földrengéssorozat volt szerdán Izraelben
Enyhe földrengéssorozat volt szerdán Izraelben, kora reggel észlelték az első, majd késő este az utolsó földmozgást – jelentette a helyi média.  
 
Saul gyermekei: A holokauszt magyarországi gyermek áldozatait felkutató program indul
A holokauszt magyarországi gyermek áldozatait felkutató programot indítanak a Saul fia című Oscar-díjas film alkotói és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár – hangzott el az emlékprogramról tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.  
 
Magyar kormány: Az ENSZ nyilatkozatban álljon ki az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságáért
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) üdvözli a magyar kormány azon kezdeményezését, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Emberi Jogi Tanács nyilatkozatban álljon ki az antiszemitizmus elleni küzdelem fontossága mellett. A szervezet genfi ülésén Magyarország több mint húsz országgal közösen tett deklarációt.
 
87 évesen érettségizett egy tudásvágyó holokauszt-túlélő Amerikában
Amikor a nácik megszállták Lengyelországot, az első osztályt végezte el. Most bepótolta a többit.
 
Zsidó múzeum nyílt Marosvásárhelyen
Vasárnap kora délután az Iskola utcai zsinagógában került sor egy kis helyi zsidó múzeum megnyitóünnepségére. A megvalósítás – tudomásunk szerint – egyelőre egyedi Erdély-szerte. A múzeum minden bizonnyal emelni fogja a város értékörökség-megőrző helyeinek számát, látványosságainak lajstromát, és felkerül a térséget látogató turisták térképére is.
 
A német, osztrák és fehérorosz államfő holokausztemlékhelyet avatott fel Minszkben
Emlékhelyet avatott fel pénteken Minszk közelében a második világháború alatt a náci németek által meggyilkolt több tízezer zsidó és ellenálló emlékére Frank-Walter Steinmeier német, Alexander Van der Bellen osztrák és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.  
 
A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek
A fasiszták által megölt, megkínzott és elüldözött honfitársaink emlékét méltó módon megőrizni szent, hazafias és alkotmányos kötelezettségünk – jelentette ki Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke vasárnap Szegeden.
 
Izraeli nyár: Vilmos herceg együtt sétált Netta Barzilai-jal, az Eurovízió izraeli győztesével
Tel Aviv központjában leállt a közlekedés szerda reggel, amíg a nép a Rotschild Boulevard-on elhaladó Vilmos herceg és Netta Barzilai Eurovízió-győztes kettősét szemlélte meg, ahogy elhaladtak előttük.
 
Izraeli-lengyel nyilatkozat született a holokauszt emlékezetének ápolásáról
Közös izraeli-lengyel nyilatkozat született a holokauszt emlékezetének ápolásáról – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kettejük szerda esti videokonferenciáján.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1178]