Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1213]

Jelek és rétegek – kortárs judaika kiállítás a Bálint Házban
Minden érdeklődőt szeretettel várunk Magyar Sára kalligráfus kiállításának megnyitóján, 2018. november 8. (csütörtök) 18 órakor a Bálit Házban (Budapest VI. ker., Révay u. 16.) A megnyitón köszöntőt mond Dr. Raj Ferenc rabbi.
 
Emlékezetpolitika: Szabad-e egy hősre emlékezni, ha később hazaáruló lett belőle?
Hatalmas politikai vitát kavart Emmanuel Macron francia államfő azon nyilatkozata, miszerint az első világháborút lezáró tűzszünet 100. évfordulóján jogos megemlékezni az első világháború nyolc hős hadvezéréről. Az a probléma Macron megjegyzésével, hogy e hősök között ott van a Hitlert kiszolgáló Pétain marsall is.
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc zsidó hősi halottaira emlékeztünk
Az 1956-os forradalom és szabadságharc zsidó hősi halottaira emlékeztünk a Dohány Zsinagóga kertjében hétfőn délelőtt.  
 
Milyen rejtett tantervek alakítják gyermekeink identitását?
A Rejtett tanterv – oktatás és identitás című tanácskozás látleletet kíván adni arról, hogy különböző hátterű és módszerű oktatási intézményeknek mi a szerepe az identitásunk kialakításában.
 
A Magyar Tudomány Ünnepe – programok az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen
Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE), 2018. november 20-28. között számos programmal várja az érdeklődőket a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében. 
 
Terjed a baj: kanyaróveszély a brooklyn-i ultraortodox zsidók között is
Valószínűleg egy izraeli látogatás révén került be a vírus az itteni közösségbe, immár 17 gyereket kezelnek vele. Alacsonyak az átoltottsági arányok a brokklyn-i ultraortodox közösségekben, a rabbik a Tórát idézve próbálják gyerekeik beoltására bíztatni híveiket.
 
Felavatták Reviczky Imre szobrát a Fiumei úti sírkertben
Katonai tiszteletadás mellett avatták fel a Világ Igaza kitüntetésben részesült Revisnyei Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy szobrát a Fiumei úti sírkertben. A szobor Stremeny Géza szobrászművész alkotása.
 
Megbízhatósági törvény és botrány: bekeményít a miniszter Izraelben
Az izraeli parlament első olvasatban megszavazta hétfőn este a „kulturális megbízhatóság” törvényét, amely a kulturális miniszter jogkörébe helyezi a művészeti alkotások állami támogatásának megtagadását vagy csökkentését, ha véleménye szerint azok Izrael-ellenesek – jelentette a helyi média.
 
Még lehet jelentkezni a Tom Lantos Intézet kutatói felhívására
2018. november 16-án bírálják el annak a kutatói felhívásnak a pályázatait, amelyet a budapesti Tom Lantos Intézet hirdetett meg a Zsidó Élet és Antiszemitizmus program „Zsidósággal és antiszemitizmussal kapcsolatos oktatási kezdeményezések” című háttérkutatására.
 
Újabb antiszemita támadások Franciaországban
Zsidókat bántalmaztak Párizs 19. kerületében és a francia fővárostól északra lévő Sarcelles-ben, a rendőrség nyomozást indított.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1213]