Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1178]

Foci a rasszizmus ellen: a Chelsea és a Zsidó Világkongresszus együttműködése
A két szervezet együtt akarja jelezni, hogy a játék a gyűlölet legjobb ellenszere, aki igazán játszik, az nem gyűlölhet: Piros lap a gyűlöletnek.
 
Zsidó hódítás a világűrben: Izrael holdra száll
A SpaceIL izraeli nonprofit szervezet kedden bejelentette, hogy pilóta nélküli űrhajót tervez a Holdra juttatni 2019-ben. Amennyiben a küldetés sikerrel jár, Izrael lesz a negyedik ország, amely pilóta nélküli űrhajót juttat a Holdra.  
 
A Fradi hőse – a nemzeti ellenállás mártírja
Tóth Potya István 1891. július 28-án született Budapesten. A Gyáli úti Nyolcház környékén kezdett el futballozni, s 13 éves korában, az első magyar bajnokcsapatban, a BTC-ben lett igazolt játékos. 1906-ban elhagyta a klubot, társaival megalapította a Nemzeti Sport Clubot, az NSC, s velük Tóth Potya is az 1909–1910-es bajnokságban mutatkozott be az élvonalban.
 
Külkereskedelmi Szakgimnázium ingyenes OKJ-s képzéssel
2018 szeptemberétől 12 féle, a mai kor igényeihez alkalmazkodó szak várja a legalább érettségivel rendelkező tanulni vágyókat a XIII. kerület, Huba utca 7. sz. alatt a metró Dózsa György úti megállója közelében. Salusinszky András, az új Külkereskedelmi Szakgimnázium igazgatója arra törekszik, hogy egy toleráns, demokratikus szellemiségű intézményt hozzon létre.
 
Mindenki zsidó akar lenni: filippinók tértek át zsidónak Izraelben
Negyedmillió filippínó vendégmunkás dolgozik Izraelben. A zsidó sajtó lelkesen számol be róla, hogy közülük Lópezék betértek, mivel a gyerekeik már nem akarnak visszamenni a Fülöp-szigetekre, izraelinek érzik magukat. Azt, hogy többé nem hihetnek Jézusban, nehezen fogadták el, de imádják a Jom Kippurt és továbbviszik még nem kóser filippínó éttermüket.
 
Együtt lenni egyszerűen jó! – Hamarosan kezdődik a 21. Zsidó Kulturális Fesztivál
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), mint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) legnagyobb taghitközsége idén augusztus 26-szeptember 2. között rendezi meg a zsidó kultúra legnagyobb seregszemléjét a Zsidó Kulturális Fesztivált.  
 
Visszaszerezték Eli Cohen, a Szíriában megölt izraeli kém karóráját
Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad visszaszerezte az 1965-ben Szíriában elfogott és kivégzett izraeli kém, Eli Cohen karóráját - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
Búcsú egy igazi költőtől
Ha van olyan fogalom, hogy „igazi költő”, akkor számomra Kányádi Sándor az volt. Nem tudom persze, hogy az „igazi költő” miben különbözik a „nem igazi költőtől”, de ha megoldási javaslatot kellene rá adnom, akkor azt mondanám: az „igazi költő” az, aki a mi saját anyanyelvünket az ő saját anyanyelve szerint beszéli, és mégis a miénk minden sora.
 
Rátette kezeit és parancsot adott neki – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:25 óra, az ünnep kimenetele: 21:43 óra. A Tórából ezen a héten a „Pinchász” (Mózes 4. 25:10-30:1.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
A Jad Vasem elutasította a lengyel-izraeli miniszterelnöki nyilatkozatot
A holokauszt történetét kutató és bemutató jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a történelmi kutatásokkal ellentétesnek, pontatlannak és problematikus megfogalmazásokkal telinek bélyegezte az izraeli és a lengyel miniszterelnök által közzétett közös nyilatkozatot Lengyelország szerepéről a holokausztban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1178]