Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1178]

Egyszerre lett anyuka és nagymama egy hászid asszony
Órákkal azután szülte meg tízedik gyermekét egy izraeli asszony, hogy világra jött az első unokája.
 
Izraeli tévécsatorna: háborúshoz közeli helyzet alakult ki a Gázai övezet határvidéken
Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet éjjel óta több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt – jelentette a Tízes csatorna izraeli kereskedelmi tévé.
 
Kiállítják Freud titkos gyűrűit Jeruzsálemben
Sigmund Freud osztrák neurológus és pszichiáter titkos ajándékgyűrűiből nyílik kiállítás Jeruzsálemben az Izrael Múzeumban júliusban – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.
 
Antiszemitizmus elleni központokat hoz létre a német kormány
Antiszemitizmus elleni központokat tervez létrehozni a német szövetségi kormányzat, amelyeknek azokat az antiszemita incidenseket lehetne jelenteni, amelyeket a büntetőjog nem szankcionál – mondta el a Rheinische Post című regionális lapban pénteken megjelent interjúban Felix Klein, az antiszemitizmus elleni német kormánybiztos.
 
„Ahol örömük volt, ahol gyászuk, ahol énekeltek, és ahol sírtak” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:21 óra, az ünnep kimenetele: 21:37 óra. A Tórából ezen a héten a „Mátot-Mászé” (Mózes 4. 30:2-36.) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.   
 
Ezen a fesztiválon játszani ünnep
Az idei 21. Zsidó Kulturális Fesztiválról tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a budapesti Goldmark teremben, ahol a hitközségi vezetőkön kívül jelen volt számos fellépő művész is. A rendezvénysorozat augusztus 26-án kezdődik, és szeptember 2-ig tart.
 
Ledőlt egy bástya a zsidó világban: nem kóser többé a Starbucks
Azóta, hogy 2011-ben elkezdtek csirkés és szalonnás szendvicset felszolgálni, az ortodox rabbik minden más termék kóserségében is kételkedni kezdtek, érthető okokból. Voltak közöttük, akik engedélyezték a kávézást továbbra is és voltak, akik szigorúbb álláspontot képviseltek.
 
Ultraortodox női elsősegély: A Hászid Feleségek Szövetsége
Az egész célja a jámbor zsidók számára kötelező szemérmesség volt és nem valamiféle lázadás. A kezdeményezést Amerika első közhivatalt viselő hászid asszonya indította el, így született a hászid mentőnők alakulata.
 
Együtt emlékezett a mártír fradistára a MAZSIHISZ és az FTC
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Ferencvárosi Torna Club (FTC) közös megemlékezést tartott Tóth Potya Istvánról (1891-1945), az FTC legendás játékosáról és edzőjéről, aki a vészkorszakban több száz zsidót mentett meg, üldözöttek sokaságát bújtatta. Maga Tóth Potya István azonban nem élte túl a világégést: 1944-végén elfogták, felelősségre vonták az üldözöttek megmentése miatt, és 1945 januárjában a nyilasok kivégezték.
 
Gyász: Elhunyt Stern Péter, az MTK Baráti Kör elnöke
48 éves korában, hosszan tartó, türelemmel viselt, gyógyíthatatlan betegségben elhunyt Stern Péter, az MTK Baráti Kör elnöke, az MTK Budapest alelnöke, a 2019-es Maccabi Európa Játékokat előkészítő EMG 2019 Sport Szervező Kft. cégvezetője. Stern Péter az egykori legendás kántor, Stern László unokája, és Mose Stern unokaöccse volt.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1178]