Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1116   |   1117   |   1118   |   1119   |   1120   |   1121   |   1122   

Megtalálták az utolsó júdeai király egy hivatalnokának pecsétjét
Megtalálták az Ótestamentumban is említett utolsó júdeai király udvarában szolgáló egyik tisztviselõ pecsétjének a lenyomatát a Krisztus elõtti 6. századból - tudatták pénteken izraeli archeológusok Jeruzsálemben.
 
A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Nagykanizsán
Elõször emlékeztek meg közösen szerdán Nagykanizsán a cigányság és a zsidóság szervezetei a roma holokauszt áldozatairól, a résztvevõket a ma is érvényes tanulságokra és a megkülönböztetés veszélyeire figyelmeztetve. A második világháború végéhez közeledve, 1944-ben, az augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel több mint háromezer romát mészároltak le a nácik az auschwitzi koncentrációs táborban - idézte fel Teleki László, a városi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, mire is emlékeznek.  
 
Két hónap múlva távozik Olmert
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök két hónap múlva távozik a kormány élérõl. A korrupcióval vádolt izraeli kormányfõ szerda este bejelentette Jeruzsálemben, hogy nem indul a párt tisztújító választásán és félreáll, amikor megválasztják utódját.
 
Totem és tabu: Emese álma és a nyilasok
Egyszerre õsi magyar jelkép, náci szimbólum, irredenta totem és máig használatos állami-katonai jelkép a Turul. Az elhíresült XII. kerületi szobor kapcsán a közéletbe visszatért ragadozó madár a történelem során volt már totemállat, viselték jelképként különféle korok katonái, jelképezte az erdélyi magyarságot, szimbólumnak használták a nemzet egységét hirdetõk, és a nemzet egyes részeit likvidálni kívánók.
 
Ukrán nacionalisták miatt tiltakoznak az orosz zsidók
Az orosz zsidó közösség hétfõn tiltakozott amiatt, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök felavatott egy képtárat, ahol Roman Suhevics ukrán nacionalista portréja is látható.
 
Nagykanizsán emlékeznek meg a roma holokausztról
Elõször emlékeznek meg ma közösen Nagykanizsán a roma holokauszt áldozatairól a helyi cigány kisebbségi önkormányzat és a zsidó hitközség közös szervezésében, a rendezvényen Göncz Kinga külügyminiszter is beszédet mond.
 
Nyilvános a holokauszt-túlélõk anyagi támogatásáról szóló szerzõdés
Dr. Szabó Máté ombudsman egy állampolgár kérdésére válaszolva kifejtette, hogy nyilvános a holokauszt túlélõinek anyagi támogatásáról szóló, a Kormány és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) között létrejött szerzõdés.
 
Rasszizmussal vádolják a popénekest
Három horvát civil szervezet följelentette a zágrábi kerületi bíróságon a nagy népszerûségnek örvendõ popénekest, Marko Perkovicot, mûvésznevén Thompsont rasszista és neonáci nézetek terjesztése miatt.
 
Az eltûnt lágerzenék nyomában
Tangók, szonáták, szimfóniák: egy olasz zsidó muzsikus, Francesco Lotoro az életét tette fel arra, hogy felkutassa mindazokat a zenéket, amelyeket a náci koncentrációs táborokban írtak, felszínre hozva egy elképzelhetetlen gazdagságú zenei örökséget.
 
Rászorulók kapták meg a sztrájkoló Scheiberesek ételét
150 ember ehetett tegnap kóser ételt a Dankó utcában, mivel a Scheiber Sándor Iskola nekik adományozta a sztrájkoló diákok ennivalóját.
 
[1]      «      1116   |   1117   |   1118   |   1119   |   1120   |   1121   |   1122