Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]

A nap, amikor a zene született: Madonna 60 éves
A nap, amikor a zene született, 60 éve volt. A nevéből is jól láthatóan katolikus Madonnának nem csaka zenei divatot köszönhettük évtizedeken át – mindig az volt a trend, nagyon hosszan, amit ő csinált, hanem a zsidó misztika népszerűsítését is.
 
Nógrádi Gergely: Egy kántornak a Dohány utcai zsinagóga az etalon
Nógrádi Gergely főkántor és barátai, avagy csillagok koncertje jiddis dalokkal, áriákkal és musical slágerekkel a Dohány utcai zsinagógában augusztus 27-én, este 8 órától. Az egyedülálló zenei eseménynek ígérkező estről a főszervezőt, a műsor egyik fellépőjét, Nógrádi Gergelyt kérdeztük.
 
Páratlan felfedezés: a világvége miatt kell költöznie a terroristák börtönének Izraelben
Az ősi izraeli város, Megiddo, a világ talán első ismert csatájának színhelye volt és az Újszövetség szerint az utolsóra, az Armageddonra (héberül: Har Megiddo) is itt kerül majd sor. Egy korai keresztény ásatási helyszín kutathatóvá tétele miatt költözik el innen egy fontos izraeli börtön, mivel a leletek új fényben állíthatják elénk az egész korai kereszténységet.  
 
Rekordszámban özönlenek a turisták Izraelbe
Annak ellenére, hogy a gázai katonai konfliktus folyamatos és bármikor háborúvá szélesedhet, rekordszámú turista érkezik Izraelbe.
 
Nekik is van rá idejük: hogy telik a sábesz Mila Kunis és Ashton Kutcher családjánál?
Mila Kunis elmesélte, hogyan telik egy atipikus zsidó világsztár-család péntek estéje: gyertyagyújtás, kiddus, családi kézfogás és beszélgetés a hétről, öt perc intenzív figyelem és ünnep, öt perc intenzív együttlét.
 
Növekszik az ország: Izrael új városokat épít
Elsősorban azért, hogy segítse a beduinok letelepedését és élhető környezetet biztosítson a fogyatékkal élőknek.
 
Eurovíziós Dalfesztivál Izraelben – Megállapodás született a finanszírozásáról
Megállapodás született az Eurovíziós Dalfesztivál finanszírozásáról Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
„Úgyis mindjárt elmegyünk”: búcsú a bakui zsidóságtól
Elköltözik a zsidó ház Bakuban, mert nincs elég igény és pénz a fenntartására és ez a vég kezdete jó eséllyel a nagy múltú, különleges bakui zsidó közösség számára.
 
A Zsidó Világkongresszus elnöke élesen bírálta Benjamin Netanjahut
A női vallási egyenjogúság, a reform és konzervatív zsidó irányzatok, a szexuális és nemi kisebbségek, az izraeli arabok, drúzok és keresztények védelmében emelte fel szavát Ronald Lauder a New York Timesben, élesen bírálva az izraeli kormányt.  
 
Szefárd zene: első pillanattól fellobbanó varázs
Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében – először Magyarországon! – föllép a régi szefárd zenét játszó madridi Musica Ficta zenekar, köztük Raúl Mallavibarrena karmester, Rocío De Frutos szoprán énekes és Manuel Vilas, Spanyolország világhírű hárfaművésze. A különleges előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 26-án, este 7 órától – Raúl Mallavibarrenát, a zenekar alapítóját kérdeztük, aki szerint a szefárd mindannyiunkat meggyőz arról, hogy mennyi minden közös bennünk, így a szerelem, az ifjúság vagy a halálfélelem.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]