Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1074]

Megfosztják állampolgárságuktól a Szíriában az Iszlám Államért harcoló izraelieket
Megfosztják izraeli állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoló zsoldosokat – jelentette szerdán az izraeli média.
 
Mai szülinapos: Bíró Lajos, Ady íróbarátja, Ottlik Géza világhírű, titkos ihletője
Nagyváradi újságírókként bulizzák át az éjszakákat Adyval a régi világ lerontásáról ábrándozva, aztán Pesten lesz közönségkedvenc drámaíró és tárcista, többször emigrál és visszatér, aztán forgatókönyvíró lesz Hollywoodban Korda Sándorral is együttműködve és kis híján Oscar-díjat kap. Régi detektívregénye pedig megkísérti Ottlik Gézát az Iskola a határon folytatásában.
 
Egy izraeli festőművész kiállítása Nagybörzsönyben
Ház a léleknek címmel nyílt meg a Budapesten élő Eszter Russo-Kőbányai izraeli festőművész kiállítása Nagybörzsönyben. A megnyitón jártunk, amelyen beszédet mondott Heller Ágnes filozófus is.  
 
Izraeli belügyminiszter: még az ortodoxok sem mind jó zsidók eléggé
A szefárd ortodox Sász párt vezetője, Arie Dery belügyminiszter liberálisként bélyegezte meg a modern ortodox izraeli zsidókat, akik már a reformzsidóság határára kerültek.
 
Balázs János: a zsidó fesztiválon igazi sztárparádé várható
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon föllép napjaink egyik legnépszerűbb zongoraművésze, Balázs János, aki a Budapest Jazz Orchestrával és Joanne Faulknerrel közösen a szeptember 7-én, este 8 órakor kezdődő George Gershwin-esten lép színpadra a Dohány utcai zsinagógában.
 
Mai szülinapos: Rudolf trónörökös, zsidók és magyarok titokzatos, tragikus sorsú barátja
A nagynémet nacionalisták gyűlölték, mert a magyarok és a zsidók pártját fogta állandóan, a legendás emberbarát, Hirsch báró finanszírozta a kicsapongásait, Falk Miksa lapjában tette közzé liberális meggyőződésű szövegeit és a 120 éve kísértő legenda szerint beleszeretett egy egyszerű zsidó lányba, amikor „álruhában” járt a nép között és a lány belehalt a főherceg utáni vágyakozásba.
 
Egy nép, egy szív: Zsidók halnak éhen Kelet-Afrikában, gyűjtenek az amerikai zsidók
Afrika keleti részén ismét éhínség tombol, az ugandai zsidók közül már ketten bele is haltak az éhezésbe. Az amerikai Maryland állam zsidó közössége megmozdult és pár nap alatt 10 ezer dollárt gyűjtöttek össze.  
 
Mazel tov, esküvő Nyíregyházán
5777. Áv hónap 28. napján – azaz 2017. augusztus 20.-án vasárnap, nem csak egy család számára történt emlékezetes dolog, hanem a Nyíregyházi Zsidó Hitközség (NYZSH) és ezzel együtt természetesen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége életében is. Mazsi és Shai, zsidó hagyományokat betartó házasságkötése olyan tradicionális esküvő volt, melyet már hosszú évek óta nem láthattunk az ország ezen részén. A szertartást Deutsch Péter rabbi vezette.
 
Mai születésnapos: Andrew Garfield filmes világsztár, a csodálatos, zsidó pókember
Pókembert egy zsidó figura képregény-zseni találta ki és ezért sem meglepő, hogy egy zsidó színészfiú játssza el. Ugyanaz, aki Mel Gibson legújabb sikerfilmjének fegyvertelen főszereplőjét, hetednapi adventista katonáját alakítja, a keresztény-zsidó-ex-antiszemita megbékélés jegyében.  
 
Scheiber Sándor és a Nap Lovagja: Benedek István Gábor Lovagkeresztet kapott
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Benedek István Gábor író, újságíró, a Remény folyóirat főszerkesztőjének magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat díjat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. Az eslismeréshez szívből gratulálunk.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1074]